Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Sladká červnová kuchyně

autor: Ája Voráčková | dne: 10.06.2012

Zelenina je ve větším či menším množství a výběru dostupná po celý rok, ale s českým ovocem už to tak pestré není. Přes zimu můžeme čerpat ze zásob uskladněných jablek, jinak jsme odkázáni na konzervované plody léta či na subtropické a tropické ovoce. Možná tedy také každý rok netrpělivě očekáváte první jarní jahody, které využijete ke svým sladkým kulinářským pokusům.

Jahody

Patří mezi první jarní ovoce, jejich uzobávání je prudce návykové a dají se v kuchyni využít na tisíc způsobů – od mléčných koktejlů, tvarohových krémů až po jahodové knedlíky, které miluje snad každý. Mezi největší jahodová úskalí patří jejich čerstvost. Čerstvě utržené jahody jsou samozřejmě nejlepší. Kvalita plodů prudce klesá hlavně pro jejich nedostatečnou odolnost k transportu. Nejvhodnější je koupit jahody ráno na trhu, čerstvost pak bude zaručena i v zeleninové bedýnce. Pokud vás láká natrhat si několik košíků jahod vlastníma rukama, v úterý 12. 6. máte poslední možnost v jahodárně Dostálovi mezi Slatinou a Líšní. Další samosběrná pole najdete v Bratčicích, asi 20 km od Brna. Sběrné dny jsou většinou vyhlašovány dle aktuální úrody, která v letošním roce bohužel není nijak výrazná.

Rebarbora

Ač jde o zeleninu, řapíky rebarbory se nejčastěji využívají pro nejrůznější koláče, šťávy a limonády. Připravte si rebarborový crumble a pokud vás kyselá chuť rebarory uchvátí, budete se každý rok těšit na jaro. Na některých zahradách rebarbora neboli reveň zastupuje roli nezničitelné zeleniny, která každým rokem znovu obrazí obrovskými listy. Čím víc se přibližuje léto, tím více stoupá v rebarboře obsah kyseliny šťavelové, proto ji sbírejte maximálně do konce června, nejčastěji udávaným mezníkem je však sv. Jan, tedy 24. června.

Řapíky rebarbory se dnes už dají poměrně běžně koupit i v obchodech nebo na trzích. Nic tedy nezkazíte, pokud ji bohatě posypanou skořicovou drobenkou dáte péct na plát kynutého těsta, nebo pokud ji svaříte s cukrem a vyrobíte si zásobu šťávy na letní limonády. Nezapomeňte, že rebarbora se velice dobře kombinuje právě s jahodami.


Třešně

Pěkně se už rozjíždí i sezóna třešní – zvlášť na těch tmavě rudých je jednoduché si „vypěstovat“ stejnou závislost jako na jahodách a je skoro škoda je vůbec používat v kuchyni. Vzhledem k jejich trvanlivosti nevzniká nutnost rychlého zpracování, možná proto není známo takové nepřeberné množství receptů jako s jahodami. Pokud ale přeci jen toužíte dopřát si třešně v jiných podobách, zkuste kromě tradiční bublaniny i jiné dobroty.

Máta a jiné býlí

Na trzích je k sehnání široký sortiment této výrazné rostliny. Dá se pěstovat i v truhlíku za oknem a v zahradách se proměňuje v nezmara, kterého se často už nezbavíte. Kdo by ale chtěl, když může mátu použít do ovocných dezertů a osvěžujících letních nápojů, ke kterým nepotřebujete mnoho. Často stačí jen voda a trocha citronu. Při výrobě osvěžujících limonád se nebojte experimentovat. Kromě máty vyzkoušejte i meduňku nebo tymián, vyzkoušejte možností, které nabízí zázvor. Ten sice úplně nepatří mezi typické české suroviny, ale občas je v Brně k sehnání i zázvor české produkce z farmy Deblín.

Nezapomínejte na zeleninu

Náš jídelníček samozřejmě nesmí být jen o sladkém, proto nezapomeňte jíst ani různé druhy salátů a listové zeleniny, která jakýkoliv jídelníček odlehčí a dodá mu jemný nádech léta. Seženete už i čerstvou českou brokolici a květák, choďte tedy na trhy a nakupujte!

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce