Terra Madre Salone del Gusto 2018
datum: 15.10.2018fotek: 34
Termín: pátek, 11. září 2015
Doprava: autobusem
Odjezd: Brno (Rooseveltova ulice, před Janáčkovým divadlem) – 8.00
Příjezd: Brno – přibližně v 19.00
Program exkurze
10.00 – 12.30: Agrofyto – ekologická farma, na které rodina Mužikovských produkuje mléko a maso v BIO kvalitě. Farma sídlí a již 20 let hospodaří v malebné vesnici Lidečko, v hornaté oblasti Valašska. Specializuje se na chov masného plemene Limousine a Simentál a mléčného holštýnského skotu. Jejím cílem je návrat k původnímu hospodaření našich prarodičů a údržba krajiny a života v ní. Budete mít možnost si zblízka prohlédnout a pohladit telátka, kravičky, kočky, koně a dokonce i lamy, nahlédnout na rybinovou dojírnu a podívat se, jak to vypadá ve zrárně a zpracovně masa.
K občerstvení pro Vás bude připraveno plnotučné mléko přímo od kravičky, jogurty z našeho mléka, valašské frgály a vdolečky. Pro masomilce hovězí pikantní klobásky, čerstvý chléb z místní pekárny a sýr od našeho známého farmáře. Na oběd Vás čeká hovězí maso na víně s podzimní zeleninou. Možnost nákupu vakuovaného masa.
14.00 – 15.30: Horňácká farma – rodinná ekologická farma, na které chovají skot, prasata, kachny, husy, perličky, slepice, kuřata, ovce, kozy, koně a jednoho oslíka. Na farmě pěstují také ovoce a zeleninu, kterou dále zpracovávají na velmi úspěšné produkty: „Horňácké patizonky“ získali v roce 2014 1. místo v soutěži Regionální potravina Jihomoravského kraje, v roce 2015 to samé ocenění pak získal jejich „Meruňkový kompot“.
Po prohlídce farmy budete moci ochutnat džemy, kompoty, sirupy, pomazánku z medvědího pesta a nakládanou zeleninu. Možnost nákupu výrobků farmy.
16:30 - 18:00: Víno Jan Stávek – rodinné vinařství situované v němčičském VINAŘSKÉM DVOŘE, který byl postaven pradědečkem Františkem v roce 1929. Zaměřuje se na výrobu speciálních vín ve třech hlavních segmentech: likérová vína, cuvée vína a rosé vína. Vedle těchto originálních vín také zpracovávají odrůdu Frankovka z tradičních viničních tratí, která je zároveň nosnou odrůdou vinařství. Navštívíme vinici a výrobní prostory, včetně archivního sklepa a ochutnáme nejvyhlášenější speciality vinařství, často oceňované v domácích i mezinárodních soutěžích. Na závěr možnost nákupu.
Cena exkurze: 1 490 Kč,- na osobu. Cena zahrnuje dopravu, vstupné včetně degustací a oběda.
Cenu za exkurzi zaplatíte na základě daňového dokladu, který obdržíte po registraci. Faktura musí být uhrazena v plné výši nejpozději v pátek 4. září 2015.
Přihlaste se nejpozději do 15. srpna 2015 na adresu: tom@slowfoodbrno.cz