Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Jídlo z blízka – týden první

autor: Ája Voráčková | dne: 16.07.2012

Minulé pondělí začaly v Brně slavností snoubící jídlo s létem. České, regionální suroviny si našly cestu do kuchyní a na talíře třinácti brněnských restaurací, které si pro vás připravily zajímavá menu a některé z nich i doprovodný program v podobě dílen a degustací.

Stále ještě máte necelé dva týdny na to, abyste některá z festivalových menu ochutnali, případně vyzkoušeli právě některou z dílen. Pokud jste na některou z dílen minulého týdne chtěli zavítat, ale z jakéhokoliv důvodu vám to nevyšlo, něco málo vám o nich povíme. Na fotografie z doprovodných akcí se podívejte na facebookových stránkách Jídlo z blízka.

Bistro Franz přichystalo především setkání s farmáři a svými dodavateli, od kterých berou suroviny a výrobky nejen pro festivalové menu, ale i pro svůj běžný provoz. Hned v pondělí se představil Mitrovský dvůr, který nabízí maso, uzeniny a mléčné výrobky od zvířat, jež se volně pasou na pastvinách. Specializuje se především na chov plemene Aberdeen Angus, které poskytuje kvalitní hovězí maso. To mitrovský statek nechává 8-10 dnů vyzrát. Kromě toho je Mitrov i skvělým zdrojem jehněčího a vepřového.

V úterý vinařství Abrle nabídlo k ochutnávce biovína, která jsou v chuti specifická především svou mineralitou. Paní Abrlová navíc kromě vína (nebo třeba mandlí) ve svém hospodářství pěstuje i bylinky. O těch povyprávěla ve středu v La Bouchée.

Ještě se krátce vrátíme do bistra Franz, kde pan Skála představil své úžasné kravské i kozí sýry. Ty najdete ve Sklizenu, na začátku srpna snad i na farmářském trhu na Římském náměstí, a teď je nově můžete zakoupit v kavárně a pekařství Zastávka.

Středa byla na doprovodné akce bohatá, do Brna totiž zavítal i rakouský šéfkuchař Johann Reisinger, který si pro návštěvníky připravil ochutnávku mnoha různých druhů obilovin. Ty pěstuje rakouská farma Meierhof. Bylo by krásné, kdyby se pěstováním všech těchto obilovin zabýval i někdo v naší republice. Existuje mnoho druhů pšenice, každý chutná jinak a přitom všechny velice zajímavě a dobře. Komu nestačily obiloviny samotné, měl ve čtvrtek možnost ochutnat celé degustační menu, které pan Reisinger připravil v restauraci U Kastelána. Ta se brzy bude přesouvat do rekonstruované Zemanovy kavárny pod názvem Pavillon. Pokud jste tedy nikdy U Kastelána nebyli, a přesto vás to láká, neváhejte. Máte teď na festivalu jednu z posledních možností.


V nedávno obnovené kavárně ERA jste měli možnost se setkat s obchodem Sklizeno a hlavně s panem Žufánkem, jehož likéry a pálenky jsou hvězdou českého alkoholového nebe. Pozvali bychom vás na jeho další ochutnávku, tentokrát absintů, ale dílna je bohužel beznadějně plná. Přesto pokud chcete ochutnat alkohol, jenž chutná po ovoci, ze kterého je vypálen, vyzkoušejte Žufánka a nebudete chtít nikdy nic jiného (prodává např. Sklizeno).

La Bouchée připravilo pro čtvrteční podvečer představení moravského vinařství PROQIN, které se specializuje na sekty vyráběné metodou champenoise.Odvážní zájemci si mohli vyzkoušet i sekání hrdla sektových lahví metodou sabrage.

První týden zakončily dvě speciální degustace v La Bouchée, které doprovázelo setkání s významnými autorkami českých kuchařek. Obě dámy připravily ve spolupráci s kuchaři La Bouchée lahodné tříchodové menu.

První z nich byla Dita Pecháčková, známá jednoduše jako Dita P. ze stránek časopisu Apetit, jehož dlouholetou redaktorkou byla. Dnes její recepty najdete v Albert magazínu a především v její nové kuchařce Deník Dity P.

Nedělním obědem nás provedla Jana Florentýna Zatloukalová, která je autorkou nejprodávanější české kuchařky Kuchařka pro dceru a Vánoční kuchařka pro dceru. Tuto dvojici na podzim doplní Masová kuchařka pro dceru, která bude jen a pouze o mase. Tápete-li stále, jaké maso koupit na guláš a jaké na roládu, nadělte si novou knihu pod stromeček, Florentýna vás pomocí stránek v knize naučí o mase téměř vše.

Lákají-li vás podobné akce, ještě pořád máme před sebou dva týdny slavností Jídlo z blízka. Ačkoliv jsou některé dílny již plné, zkuste se přihlásit na nějakou, která vás zaujme, nebo si alespoň vychutnejte menu v některé ze zúčastněných restaurací.

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce