Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Jídlo z blízka – týden druhý

autor: Ája Voráčková | dne: 23.07.2012

Druhý týden slavností Jídlo z blízka je za námi a nebyl o nic méně nabitý než ten první. Zmínka o festivalu se objevila i na stránkách Slow Food International, vraťme se ale zpět na Moravu a podívejme se, co nám minulý týden přinesl. Snad všechny akce doprovodného programu byly plné.

Hned v pondělí si mohli odvážní účastníci vyzkoušet, že vykostění králíka není žádná legrace. Pan Jiří Kočár, který své králíky krmí přírodními krmivy bez léčiv, má na vykostěného králíka dokonce ochrannou známku „Ratibořický králík vykostěný vcelku“.

Druhý týden byl ve značné míře alkoholově zaměřený, ale proč neukázat, že moravské portské se může vyrovnat jakémukoliv jinému? Pan Ing. Jan Stávek z Vinařského dvora je specialistou na likérová vína vyráběná technologií fortifikace. Udělejte si někdy výlet do Němčiček a nechte se unést omamnou vůní fortifikovaných vín.

Pro vytvoření základu na popíjení alkoholických nápojů jsou ideální zabijačkové produkty pana Pandrholy. V malém rodinném podniku vybírají ta nejlepší prasata, která zpracují podle starých rodinných receptů. Jak říká pan Pandrhola: „Předkové to vždycky věděli a uměli nejlíp.“ Až tedy budete vytvářet válečné zásoby do svého sklepa, přidejte do police i pár konzerv tlačenky, vepřového masa nebo paštiky.

V bistru Franz svá vína představilo vinařství Hrdina&dcera. Lahvové víno si přímo v bistru Franz můžete zakoupit za ceny, za které je prodává vinařství. Vinařství dodržuje pravidla tzv. integrované produkce, což znamená, že vinná réva není ošetřována přípravky, které by zatěžovaly životní prostředí. Zanedlouho se pravděpodobně dočkáme i biovína Hrdina&dcera.

Velkým hitem tohoto týdne byly Žufánkovy absinty. Pokud absint znáte jen jako zelený aromatický alkohol, který se nalije na kostku cukru a zapálí, tak stop! Zapomeňte na to, přečtěte si, co je opravdový absint zač, a ochutnejte ten od Žufánka.


Čtvrtečního večera se tentokrát zúčastnilo i Leporelo+ s medovou dílnou. Ta se opakuje ještě jednou 24. 7. a prý byla moc pěkná. My se bohužel nestihli zúčastnit, ale na druhý pokus to chceme napravit.

Celý týden zakončily dvě chutné akce. První z nich byla dílna pečení jablečného závinu neboli štrúdlu. Dáša Šteflová nám ukázala trik, jak upéct štrúdl, který od taženého nepoznáte. Kdybyste přeci jen pochybovali, můžete ho ochutnat v některých z brněnských podniků, nebo si přímo celou „nohavici“ objednat – a to nejen jablečnou.

Ani tento týden jsme se neobešli bez celebrit, tou nynější byl Martin Škoda – mladý muž, který vařením žije. Rozhodl se spojit vaření s hudbou tím, že vydal kuchařku pro mladé Škoda nevařit. U jednotlivých receptů je totiž uvedena i skladba, která se k danému pokrmu podle Martina hodí. Martin v bistru Franz v neděli přichystal své menu a musíme potvrdit, že vařit opravdu umí.

Chystáte se na nějaké akce v posledním týdnu festivalu? Neváhejte nám napsat na náš facebook nebo na e-mail brno@slowfoodbrno.cz své připomínky i pochvaly k programu, nebo náměty pro další ročník. Jakoukoliv zpětnou vazbu oceníme.

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce