Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Festival Ochutnej rozmanitost jižní Moravy zakončí školní farmářský trh

autor: AM | dne: 01.10.2019

Poznejte a ochutnejte rozmanitost jižní Moravy, tak se jmenuje akce, které umožnila návštěvníkům brněnského Zelného trhu během letošního léta a podzimu několikrát shlédnout a ochutnat rozmanité zemědělské a zahradnické produkty jižní Moravy. V praktických dílnách se učili, jak sezónní úrodu správně zpracovat a ochutnávali rozmanité suroviny a výrobky. Festival zakončí první říjnový pátek školní farmářský trh. 

Ochutnávkové výstavy sezónních a místních potravin z jižní Moravy probíhaly od června do října ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Lednici v rámci projektu „SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo". Exhibice nabídly ochutnávky, praktické dílny a kuchařské workshopy. V závěrečném říjnovém termínu výstavu doplní školní farmářský trh – v pátek 4. října odpoledne čtyři brněnské školy nabídnou návštěvníkům to, co jejich žáci a studenti vypěstovali na školní zahradě či upekli v hodinách vaření. Vstup na všechny akce je zdarma.

Poslední výstava rozmanitých druhů a odrůd ovoce, zeleiny, bylin a jedlých květů začíná ve čtvrtek 3. října na Zelném trhu v Brně před budovou Tržnice Brno a potrvá do soboty 5. října. V sobotu výstavu doprovodí praktické dílny pro děti a veřejnost v prostorách Tržnice Brno, konkrétně se návštěvníci mohou těšit na praktickou kulinářskou dílnu pro děti a rodiče Vaříme zdravě z darů podzimu  a praktický seminář Výroba kvásku a jeho využití. Na sobotní pozdní odpoledne je plánován tzv. Chef’s table: vybraný šéfkuchař připraví tříchodové menu z vystavovaných surovin a pozve veřejnost k “jednomu stolu”.

„Snahou pilotních aktivit v projektu Slow Food Central Europe bylo ukázat veřejnosti v Brně, že jižní Morava může být bohatým zdrojem rozmanitých zemědělských produktů, které skvěle chutnají a mají důležité místo v našich kuchyních“, říká Tom Václavík, předseda spolku Slow Food Brno, jež je partnerem v projektu.

„Pilotní aktivity ukázali, jak důležité je podporovat místní zemědělce a jejich tradiční dovednosti. Snažili jsme se pozvednout povědomí a zvýšit hrdost na gastronomické dědictví jihomoravského regionu mezi žáky škol, učiteli a širokou veřejností.“, doplňuje Martina Grůzová, projektová manažerka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava.

Projekt EU “SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo” je financován z programu EU Interreg Central Europe, který podporuje spolupráci mezi regiony střední Evropy, a trvá po 3 roky – od 1. června 2017 do 31. května 2020. Smylsem projektu je zahrnout veřejné a soukromé aktéry v pěti městech střední Evropy (Benátky, Dubrovník, Brno, Krakov a Kecskemét), tak aby byla vytvořena a sdílená společná metodologie pro identifikaci zdrojů nehmotného kulturního dědictví souvisejícího s jídlem a návrh modelu, který by byl schopen chránit a zvyšovat tradiční potraviny a jejich produkci.

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce