Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Terra Madre Day 2011 letos také na Moravě

autor: Tom Václavík | dne: 22.12.2011

Mezinárodní hnutí Slow Food ® uctilo dne 10. prosince tradiční regionální pokrmy. Slavilo se také na Moravě.

Třetí rok po sobě slavily lokální organizace Slow Food® na celém světě „Den Matičky země“. V tento den se ve více než 120 zemích uskutečnilo přes 800 akcí na podporu a propagaci tradičních potravin a produktů: Ve městech i na venkově, v restauracích, školních jídelnách, zemědělských farmách i domácnostech.

Poprvé v Moravskoslezském kraji a pod taktovkou konvivia (místní pobočky) Slow Food® Moravia uctila „Den Matičky země“ degustační skupina ostravských kardiologů. V rámci svého jubilejního 60. setkání s podtitulem: „Když vína potkávají srdce“ byli seznámeni rovněž s produkty, které byly členy konvivia Slow Food® Moravia nominovány do Moravské archy chuti. Jednalo se o Neuburské (např. výběr z bobulí 2009 Vinařství Kovacs), povidla (frgále z Valašska) a jeřáb oskeruše (kompoty, sirup a pálenka z Tvarožné Lhoty).

Také na jižní Moravě se slavilo, konkrétně v Brně. Tamní konvivium Slow Food Brno uspořádalo pro své členy a příznivce večeři a hudební program v brněnské restauraci Kabaret Špaček. Ochutnávalo se kvalitní moravské víno a pivo Rampušák z pivovaru Dobruška. Restaurant La Bouchée pro hosty večera připravil studený předkrm v podobě kozích sýrů s farmy Chrastavec, jednohubky s tartarem z uzeného tolstolobika z Rybářství Pohořelice a biojehněčí z moravských Bílých Karpat konfinované v domácím husím biosádle s bylinkami.

Zpravodajství o stovkách dalších akcí projektu „Terra Madre Day“ z různých končin světa můžete vyhledat zde.

Slow Food® je nezisková eko-gastronomická organizace s cílem chránit a šířit kulturu dobrých, čistých a férových regionálních produktů a potravin. Dobré – ve smyslu čerstvé a chutné. Čisté – ve smyslu zdravé a šetrné k životnímu prostředí. Férové – ve smyslu ekonomicky únosné pro výrobce i spotřebitele. Slow Food® International bylo oficiálně založeno 10. prosince 1989. V současnosti se k hnutí aktivně hlásí více než 100.000 členů ze 160 zemí světa. Zásluhou Slow Food® International vznikla v roce 2005 Terra Madre Network, která dnes napříč světadíly sdružuje 2000 komunit výrobců regionálních specialit, farmářů, kuchařů, školitelů a mládeže.

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce