Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací

Celosvětové setkání Slow Food se blíží

autor: Tom Václavík | dne: 22.08.2012

Nejvýznamnějším festivalem hnutí Slow Food je každé dva roky se opakující Salone del Gusto a Terra Madre – mezinárodní setkání všech, kteří se zajímají o kvalitní potraviny.

Salone del Gusto a Terra Madre společně

Salone del Gusto a Terra Madre se letos poprvé spojují do jedné obrovské akce od 25. do 29. října v italském Turíně. Akci organizuje Slow Food společně s městem Turín, regionem Piedmont a italským ministerstvem zemědělství, potravin a lesnictví. Na programu je nespočet přednášek, degustačních workshopů, kuchařských show, setkání s producenty a výrobci. Letošním slogan „Jídlo, které mění svět“ je vybrán proto, že hlavním letošním tématem bude využití jídla jako klíče k vyřešení současné světové krize. Pomocí jídla totiž můžeme zlepšit nejen své zdraví, ale i životní prostředí a ekonomiku.

Salone del Gusto a Terra Madre nabídnou účastníkům přehlídku rozmanitosti pokrmů a potravin ze všech kontinentů a spojí malovýrobce a farmáře z celého světa, kteří se řídí základními principy Slow Food: dobré, čisté a férové jídlo.  

Tři pavilony veletržního centra Lingotto Fiere nabídnou přehlídku italských potravin a více než 200 výrobků Slow Food Prezídií, Terra Madre komunit a stovky vystavovatelů z jednotlivých italských regionů. Každý region se zaměří na konkrétní téma, které místní organizace Slow Food v daném regionu rozvíjí. Apulie se stane místem setkání producentů oliv a obilnin, Lazio se zaměří na zvyšující se zájem o minimalizaci odpadů při vaření, Lombardie věnuje prostor vzdělávání dětí a Sicílie zaměří pozornost na víno a mladé vinaře, kteří používají ekologické a biodynamické postupy pěstování a výroby vína. 

Olympijská aréna bude hostem Mezínárodní tržnice, kde budete moci ochutnat stovky jedinečných výrobků, potkat se s protagonisty sítě Terra Madre, dozvědět se o kampaních Slow Food po celém světě nebo se jen procházet mezi stánky trhovců. Pro návštěvníky všech věkových kategorií budou pořádány hry a vzdělávací aktivity.

Letošní novinkou na Salone del Gusto a Terra Madre bude Piazza della Pizza – přehlídka nejlepších italských výrobců pizzy, kteří používají suroviny ze Slow Food Prezídií. Street Food stánky nabídnou kulturně zaměřené autentický způsob „rychlého“ občerstvení bez kompromisů na chuti a kvalitě. V Enotece budete moci ochutnat na 1 200 italských vín.

Konferenční program se zaměří na aktuální problematiku související se změnami klimatu, městským zemědělstvím, obnovitelnými zdroji a mnohými dalšími. Navštívit budete moci také výstavu Potraviny, které mění svět, která již procestovala francouzský Tours, španělské Bilbao a lotyšskou Rigu. Výstava zahrnuje koláž fotografií potravin z celého svět\a, sensorické vzdělávací hry, zeleninovou zahradu pro děti, přehlídku dokumentárních filmů a další vzdělávací aktivity.

Představí se i moravské výrobky

Tři moravská Slow Food konvivia (Slow Food Pálava, Slow Food Bílé Karpaty a Slow Food Brno) společně se zástupci Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje připravili letos rozsáhlou prezentaci kvalitních řemeslných produktů z Moravy. Na Salone del Gusto se představí například ledová a slámová vína, kozí a kravské sýry – uzené a nakládané v oleji (farma Hanák, Tvarožná Lhota), medovina (Farma Jaroš, Tasov), ovocné pálenky (lihovar Žufánek, Boršice u Blatnice), povidla (Jiří Netopil, Břest), domácí paštiky (firma Via Delicia, Zábřeh), přírodní ovocné mošty (farma Mezice, Náklo), Štramberské uši (Jiří Hezký, Kopřivnice) a bylinné likéry (Beskydská likérka, Staré Město u F.M.). Návštěvníci budou moci také ochutnat Olomoucké tvarůžky a produkty z oskoruší.

Detailní program a možnost nakoupit vstupenky najdete zde

Zdroj: Slow Food

 

Aktuality

Fotky z akcí

Mezinárodní akce